Orta kulakta sıvı toplanması & Kulak tüpü
Orta kulakta sıvı toplanması, genellikle tedavi edilmemiş veya sık tekrarlayan orta kulak iltihaplarına ve östaki tüpü yetersiz çalışmasına bağlıdır. Çocuklarda sıklıkla büyümüş geniz eti ile birlikte görülür.
Burnun gerisindeki geniz bölgesi ile orta kulak arasında bulunan ve “östaki tüpü” adı verilen küçük tüp, dış ortam ile orta kulak basıncının aynı olmasını sağlar.
Orta kulak ve Östaki tüpü
Bakteri ve virüs cinsi mikroplar, östaki tüpü yoluyla burundan ve genizden orta kulağa ulaşabilir ve orta kulak iltihabına neden olabilirler. Orta kulak iltihabı tedavi edilmediğinde veya tekrarlayan iltihaplanmalar olduğunda, orta kulaktaki sıvı birikimi sürekli hale gelebilir. Orta kulak sıvısı tek başına kulağa zarar vermez; ancak sıvı varlığında işitmede azalma olur.
Orta kulakta sıvı toplanmasının belirtileri nelerdir?
Orta kulakta sıvı toplanması genellikle sessiz seyreden bir sorundur. İşitme kaybı hafif derecelidir ve ebeveynlerin dikkatini çekmeyebilir. Çocuğunuzun televizyonu yüksek sesle dinlemeye başlaması, orta kulakta sıvı toplanmasına bağlı olabilir.
Orta kulakta sıvı toplanmasının tedavisi – Ameliyat ne zaman gereklidir?
Son yıllarda birçok çocuğa kulak tüpü takıldığını duymuşsunuzdur; ancak orta kulak iltihabında cerrahi tedavi, ilk seçenek değildir. Öncelikle ilaç tedavisi önerilir.
Eğer kulaktaki sıvı birikimi ilaç tedavisine rağmen 3 aydan daha uzun süre devam eder ya da çok sık orta kulak enfeksiyonu (otitis media) geçirirse, orta kulaktaki sıvıyı uzaklaştırmak için, tüp takılması gerekir.
Kulağa tüp takılması ameliyatı
Kulak zarında yaklaşık 2-3 mm çapında küçük bir delik açılarak orta kulaktaki sıvı boşaltılır, aynı deliğe iplik makarasına benzer, küçük bir tüp yerleştirilir. Tüpün ortasındaki delik orta kulağın havalanmasını sağlar.
Kulak tüpü ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?
Kulak tüpleri, orta kulağa hava girmesini sağlayarak orta kulak iltihaplarını önler. Ancak, kulak tüpü takıldıktan sonra orta kulağa su girmesi ihtimali ortaya çıkar. Bu durumda, sudaki bakteri ve virüs cinsi mikroplar orta kulakta iltihaba neden olabilir. Bu nedenle, kulak tüpü takıldıktan sonra suyla ilişkili her türlü faaliyette (yüzme, banyo, duş, vb) kulak tıkacı kullanılmalıdır.
Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüpün kontrolünü belli aralıklarla doktorunuz yapacaktır. Eğer tüp kendiliğinden düşmezse, 12 ay geçtikten sonra doktorunuz tüpü çıkartabilir.
Kulak tüpleri, orta kulak iltihaplarının önlenmesinde oldukça etkili olmakla birlikte, tek bir uygulama kesin tedavi için yeterli olmayabilir. Tüpler ancak yerinde kaldıkları sürece etkilidirler; tüp düştükten sonra iltihap tekrarlarsa yeniden tüp takılması gerekebilir.