Kolesteatom Nedir?

Kulak kanalınındaki derinin yüzeyel tabakası ve kulak zarının dış kısmındaki yüzeysel  deri tabakasının orta kulakta bulunmasına “kolesteatom” adı verilir. Kolestetomlar çoğunlukla müzmin orta kulak iltihaplarına (kronik otitis media)bağlı gelişir.  Nadiren de doğuştan bulunabilir.  Deri hücreleri, Müzmin orta kulak iltihaplarında, kulak zarındaki  delikten orta kulağa ilerler. Burada  birikerek bir  kese oluşturur. Orta kulaktaki kolesteatom kesesi zamanla genişleyerek orta kulak kemikçiklerine ve çevre dokulara zarar vermeye başlar.

Belirtiler

Kolesteatomlarda sıklıkla kötü kokulu kulak akıntısı vardır. Kolesteatom iç kulağa ulaşırsa geri dönüşü olmayan iç kulak tipi işitme kaybı ve baş dönmesi, orta kulaktan geçen yüz sinirinin (fasiyal sinir) etkilenmesi halinde de yüz felci görülebilir. Kemik erimesi kulağın üst kısmında beyine, arka kısmında beyinciğe ulaşıp hayati tehlikesi olan menenjit, beyin absesi gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Tedavi

Kolesteatomlar cerrahi olarak tedavi edilir. Ameliyatın temel amacı kolesteatom kesesini tamamen çıkartarak orta kulaktaki müzmin enfeksiyonu yok etmektir. İkinci amaç işitme fonksiyonunun korunması veya düzeltilmesidir. Fakat her zaman işitmeyi düzeltmek mümkün olmayabilir veya bunun için birden çok operasyon gerekebilir.