Kulak Kiri – Buşon
Kulak kanalının girişinde, kılların bulunduğu bölgede, deri içindeki yağ bezleri, koyu sarı – açık kahverengi bir salgı oluşturur. Bu salgının kulak kanalını, kayganlaştırıcı ve mikroplara karşı koruyucu özellikleri vardır. Bu salgı (Serumen) çoğunlukla yanlış olarak kulak kiri olarak adlandırılır. Aslında temizlenerek yok edilmemesi gereken bu çok özel ve doğal vücut salgısının sık sık temizlenerek yok edilmesi yetersiz salgılanması kulak kanalında kurumaya ve kaşıntıya neden olur.
Kulak ne zaman temizlenmelidir?
Kulak kanalı hiç temizlenmese bile, kulak kanalının kendi kendini temizleyebilme özelliği nedeniyle serumen zaman içinde kendiliğinden dışarı atılır.Pamuklu çubuk, tığ, şiş, kürdan vs. ile kulak temizliği ya da kurcalanması sırasında,kulağın doğal salgısı (serumen) derine doğru itilerek kulak kanalının tıkanmasına sebep olur.
Bu özel salgının Kulak kanalı derisinin yüzeyinden uzaklaştırılması, yüzey epitelinin kuruyup dökülmesine ve kulak kanalında birikmesine neden olur. Üzerine binen toz vs ile de kulak kanalında “buşon” adı verilen tıkaçlar oluşabilir.
Tıkaçlar ne zaman temizlenmeli?
Kulak ağrısına sebep oluyorsa, dolgunluk ve basınç hissi yapıyorsa,işitmede azlığı ve/veya çınlamaya neden oluyorsa, başka bir nedeni olmayan öksürük varsa, tıkaçlar temizlenebilir.
Kulak nasıl temizlenmeli?
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Kulak tıkacı (buşon) nasıl tedavi edilir?
Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Kulak zarında delik bulunanların kulak kanalına herhangi bir madde veya ilaç damlatmaması gerekir. Aksi halde orta kulakta iltihaplanmasına sebep olabilir.
Kulak bir kere temizlendikten sonra sürekli temizlenmesi mi gerekir?
Kulak kanalının temizlenmesi işleminin alışkanlık yaptığı ya da kulağın daha çabuk kirlendiği gibi yanlış bir inanış vardır. Kulağın temizlenme ihtiyacı, serumenin aşırı üretimine, kulak kanalının yapısına, cilt kuruluğuna, egzama ve seboreik dermatit gibi cilt problemlerine, bağlıdır. Yoksa bir kez temizlenmesine değil. Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendi kendini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, altı ayda veya yılda bir kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar.