Paranazal Sinüs Nedir?

Sinüsler burun etrafındaki kemikler, üst çene kemikleri ve alın kemiği içinde bulunan hava dolu boşluklardır. Bu boşluklar burun içine kanallarla açılır. Genellikle bu kanallarındaki tıkanıklıklar nedeniyle iltihaplanır. Bu enfeksiyona sinüzit adı verilir. Sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi vardır.

Sinüzitin belirti ve bulguları nelerdir?

Soğuk algınlıklarını ve nezleyi hemen takiben ortaya çıkan akut sinüzit, burun tıkanıklığı, sarı, yeşil burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, yüzde basınç hissi ve öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı belirtileri bulunabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş şikayetleri de görülebilir.

Kronik(Müzmin) sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama, özellikle geceleri artan öksürük belirtileri görülebilir.

Doktora ne zaman başvurmanız gerekir?

Akut Sinüzit belirtileri bazen soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Eğer sinüzitiniz olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki tabloda belirtilen semptomları gözden geçirin, bu belirtilerden üç veya daha fazlası varsa doktorunuza başvurun.

Durumlar

Yüzde basınç / ağrı Koyu, sarı-yeşil burun akıntısı Ateş Baş Ağrısı Üst dişlerde ağrı Kötü ağız kokusu Öksürük Burun tıkanıklığı

Kronik (Müzmin) sinüzitte 3 aydan uzun süren burun tıkanıklığı, burun ve/veya geniz akıntısı belirtileri vardır. Birlikte, koku duyusunda azalma ve öksürük bulunabilir

Sinüzit için tedbir alabilir miyiz?

Kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan havayı, buhar makinesi ile nemlendirin. Soğuk algınlıkları sırasında bol su için, uçak seyahatinden kaçının, şikayetler uzun sürdüğünde doktorunuza başvurun.

Sinüzit niçin kronikleşir?

Yüz kemiklerinin içindeki boşluklar olan sinüslerin sağlıklı olması için bu boşluklara burundan hava girmesi ve sinüslerin içinde üretilen salgıların buruna boşaltılması gerekir. Bu fonksiyonu, sinüsler ile burun arasındaki ince kanalcıklar sağlar. Sık tekrarlayan soğuk algınlığı ataklarında, bu kanalcıklar uzun süreli tıkalı kalırsa, kronik (müzmin) sinüzit gelişebilir.

Kronik sinüzitin bir diğer türü olan polipli kronik sinüzitin (nazal polip) oluşma nedeni kesin bilinmemektedir. Sinüzit ve allerji polip oluşumunda rol oynayabilir.

Akut Sinüzit nasıl tedavi edilir?

Akut sinüzit, genellikle 10 günlük antibiyotik ile tedavi edilir. Burun ve sinüslerdeki ödemi azaltmak için dekonjestan ilaçlar, burun yıkama solüsyonları, ağrı kesiciler ve burun spreyleri de ek olarak kullanılabilir.

Kronik sinüzit nasıl tedavi edilir?

Uzun süreli ilaç tedavilerinden yarar görmeyen kronik sinüzitli hastalara cerrahi tedavi gerekir. Günümüzde sinüzit ameliyatlarının çoğunluğu, dışarıdan görünür bir kesi yapılmaksızın, burun deliği içinden endoskopik yöntemle yapılmaktadır.  

Kronik sinüzitte uygulanan endoskopik sinüs cerrahisinin temel prensibi, daralmış veya tıkanmış olan  ince kanalcıkları genişletmek, bir labirent şeklinde birbirlerine açılan küçük sinüslerde, odacıklar arasındaki duvarları kaldırarak havanın kolayca girebileceği ve salgıların boşalabileceği açıklıklar oluşturmaktır.

Endoskopik sinüs cerrahisi hastaya konforlu bir ameliyat sonrası dönem sağlar. Dışarıdan görünür bir kesi izi yoktur.

Kronik sinüzit endoskopik sinüs cerrahisinden sonra tekrarlayabilir mi?

Evet, bu olasılık her zaman vardır. Sinüzit ameliyatlarında hastalık bulunan organ çıkartılmamakta, normal görevine döndürülmeye çalışılmaktadır. Dış ortama ve mikroplara açık olan burun ve sinüsler, ameliyatlardan sonra tekrar hastalanabilir.

Endoskopik sinüs cerrahisinden sonra süreç:

Ameliyatı takiben 24 veya 48 saat içinde burun tıkanıklığınız olabilir ve ağızdan nefes almanız gerekebilir. Burun içine tampon koyulduysa bu tampon ya kendiliğinden eriyecek ya da doktorunuzun belirleteceği bir süre sonunda çıkartılacaktır.

Ameliyattan sonra burunda kuruluk hissi ve içinde kabuklanmalar meydana gelebilir. Bunların temizlenmesi için, doktorunuzun önereceği burun spreyi veya yıkamaları düzenli kullanın. Burun içindeki iyileşme, ameliyatın türüne göre değişmek üzere 2-6 hafta arasında tamamlanacaktır. Bu süre içinde doktorunuzun önerdiği pansumanlara ve kontrollere düzenli gidin.