Robotik cerrahi sistemlerin Kulak Burun Boğaz alanında kullanıma girmesi, uyku apnesi ve baş boyun kanserlerinin tedavisinde çığır açmıştır. Daha önceleri ağız içinden müdahalede yetersiz kaldığımız veya sınırlı olarak ulaşabildiğimiz dil kökü ve epiglota (Gırtlağın üstündeki kıkırdak kapakçık) yönelik cerrahileri, dışarıdan kesi olmadan, ağız yoluyla, kolaylıkla uygulayabiliyoruz. Robotik cerrahinin kulak burun boğaz ameliyatlarındaki temel avantajı, cerrahın elinin erişemediği dar alanlara ağız yoluyla ve cilt kesisi olmadan erişmesine imkân sağlamasıdır.

Cerrahi sahaya ulaşmada sunduğu kolaylıklar dışında robotik sistemin birçok avantajı vardır; 3 boyutlu görüş altında ameliyat sahası 16 kez büyütülür, Robotun uçları el bileğinden daha fazla hareket kabiliyetine sahip olup, 7 düzlemde 540 derece hareket edebilir, ayrıca Robotta elin titremesi de kaldırılmıştır.

Robotik cerrahinin tüm bu avantajlarını, Horlama ve uyku apnesi ameliyatlarında kullanıyoruz. 150 den fazla robotik cerrahi deneyimimizle Ankara da Robotik Horlama ve uyku apnesi ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Yine Türkiye de ilk defa Robotik Uyku Apnesi Canlı Cerrahi uygulaması, 20 Nisan 2017 tarihinde, Ankara AEH de ekibimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

Her ne kadar uyku apnesinin tedavisinde, robotik cerrahi yüksek başarı oranına sahip olsa da her hastaya uygulanabilecek standart bir yöntem değildir. Ancak seçilmiş uygun hastalar için faydalıdır.