Nazal Polip Nedir?

Nazal polipler, burun içinde ve burun etrafındaki sinüslerde oluşan, yumuşak, ağrısız kötü huylu olmayan oluşumlardır. Genellikle her iki tarafta birden görülür. Soluk pembe renklidirler. Bazen burun ucundan dışarı sarkabilirler. Burun tıkanıklığı, koku ve lezzet alma bozukluğu, koyu ve yapışkan burun veya geniz akıntısı şikayetlerine yol açarlar.

Poliplerin oluşma nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Oluşumlarında burun  ve sinüs enfeksiyonları ve  allerji rol oynayabilir. Bazı hastalarda nazal polip, astım ve aspirin  başta olmak üzere ağrı kesici ilaçlara karşı aşırı duyarlılık vardır.

Belirtiler

Polipler burun içindeki boşlukları doldurdukları için koku alma duyusunu bozarlar. Yiyeceklerin lezzetini almada kokunun önemli rolü olduğu için hastalar koku ile birlikte yiyeceklerin tadını da almakta sorun yaşarlar.

Nazal polipler sinüslerin buruna açılan kanal ve deliklerini tıkadığı için sinüzit, alın ve yanaklarda dolgunluk hissi, baş ağrısı ve genize doğru akan koyu akıntıdan şikayet ederler.

Tedavi

Hastanın durumuna göre ilaç veya cerrahi tedavi tercih edilebiir. Burun içi veya sistemik kortikosteroid tedavisi çoğu zaman faydalı olmaktadır, eşlik eden alerjik nezle ve benzeri bir durum varsa antihistaminikler kullanılabilir. Yine altta yatan nedene göre antibiyotik, antileukotrien, ilaçlar da kullanılabilir. Burun lavajı uygulanabilir.

Eğer ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa, polipler sinus girişlerini tıkamış ve buna bağlı kronik sinüzite yol açmışsa ya da burun boşluğunu amamen doldurmuşsa; endoskopik sinüs cerrahisi  yöntemiyle  burun ve sinüslerin içinden temizlenir. Böylece spreylerin sinüslere kolayca ulaşması da sağlanır. Bütün bunlara rağmen nüksetme özelliği bulunan polipler tekrar cerrahi tedavi gerektirebilirler.