Burun septumu, burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran bir bölmedir. Septumun ön kısmı kıkırdaktan, arka kısmı ise kemikten oluşmuştur. İdeal şartlarda septum sağ ve sol burun pasajını daraltmayacak şekilde orta hatta yerleşmesi gerekir. İnsanların %80’inde septum tam olarak orta hatta değildir ve her bir pasajın hacmi birbirine yakın olduğu zaman herhangi bir sağlık sorunu da oluşturmaz. Ancak bazen septum orta hattan çok sapmış bir konumda bulunur ve buna septum deviasyonu adı verilir.

Septum deviasyonunun nedeni nedir?

Septum deviasyonunun oluşma mekanizmaları çeşitlidir. Nadiren, bazı bebekler anne karnında septumun eğri gelişimine bağlı olarak septum deviasyonu ile doğarlar. Bazen de septum, bebeğin doğum kanalından geçişi sırasında eğilir. Çocukluk çağındaki ve erişkinlikteki çarpmalar, düşmeler, spor yaralanmaları, trafik kazaları da septum deviasyonuna neden olabilir. Septum deviasyonları, büyüme çağında septumun kemik ve kıkırdak kısımlarının farklı hızda gelişmesi sonucunda da oluşabilir.

Septum deviasyonunun belirtileri nelerdir?

Septum deviasyonunun en sık rastlanan belirtisi burundan nefes alma güçlüğüdür. Burun tıkanıklığı genellikle septumun eğik olduğu taraftadır. Sinüslerin havalanması da  bozulacağı için geniz akıntısı ve  tekrarlayan baş ağrısına neden olabilir. Hastaların uyku kalitesi de ciddi oranda bozulmuştur.

Hafif dereceli septum deviasyonu bulunan bazı kişilerde belirtiler ancak soğuk algınlıkları sırasında ortaya çıkar.

Septum deviasyonu nasıl teşhis edilir?

Septum deviasyonu teşhisi için genellikle endoskopik burun muayenesi yeterlidir; ancak, doktorunuz burun tıkanıklığı şikayetinizin sinüzit ve allerji gibi başka nedenlere bağlı olduğunu düşünüyorsa, bunların teşhisine yönelik allerji testi, paranazal sinüs görüntülemesi gibi incelemelerin yapılmasını da isteyebilir.

Septum deviasyonu nasıl tedavi edilir?

Septum deviasyonunun tedavisi cerrahidir ve bu ameliyata septoplati adı verilir.

Septum deviasyonuna sıklıkla konka büyümesi (konka hipertrofisi) de eşlik eder; bu nedenle septoplasti operasyonu ile birlikte sıklıkla konkaların da küçültülmesi de gerekir.