Burnumuz, kemik ve kıkırdak temeli üzerine oturmuş, yumuşak doku ve cilt ile çevrelenmiş bir organımızdır. İnsanların birçoğunda bulunan yüz asimetrisi genellikle burundan kaynaklanır. Kemik ve kıkırdak yapının düzeltilmesiyle simetrik yüz yapısı oluşturulabilir.

Rinoplasti mi, septorinoplasti mi?

Rinoplasti, burnun kozmetik açıdan düzeltilmesiyle ilgili bir cerrahiyken, septorinoplasti ise burnun hem fonksiyonel (septoplasti) hem de kozmetik (rinoplasti) açıdan düzeltilmesi ile ilgili bir işlemdir. Her rinoplasti ameliyatında burun küçültüldüğünden hastanın nefes alma fonksiyonları da bir miktar azalacaktır. Biz, burnun şekli kadar nefes alma fonksiyonlarını da önemsediğimizden septorinoplasti teriminin kullanılması ve buna uygun cerrahi disiplinin korunması gerektiği düşüncesindeyiz. Ayrıca, septorinoplasti sırasında nefes almayı rahatlatacak cerrahi işlemleri de (internal nazal valv cerrahileri) ameliyat sırasında uygulamaktayız.

Açık teknik mi kapalı teknik mi?

Açık teknik ameliyatın kapalı tekniğe avantajı cerrahın buruna tamamıyla hakimiyet kurabilmesidir, dezavantajı ise burun ucunda bir kesi izi olmasıdır. Kapalı teknikte açık teknikte yapılan her işlem yapılamaz. Uygun vakalarda kapalı teknik cerrahın kararına bağlı kullanılabilir. Biz, hastamızın açık yada kapalı tekniklerden hangisinden daha fazla fayda sağlayabileceğini, ameliyat öncesi yaptığımız görüşmelerde karar veriyoruz.

Mükemmel burun var mı?

Mükemmel bir burun yoktur. Burun güzelliğindeki mükemmellik yüzün ve cildin yapısına göre kişiden kişiye değişen doğal görünümle olur. Bu amaçla her hastaya aynı burun şeklinin yapılmasından yana değiliz, aksine her hastanın yüz yapısına göre en uygun burun şeklinden yanayız.

Eğri burun düzeltilmesi

Türk toplumunda yaygın olarak görülen eğri burunun düzeltilmesi, cerrah açısından zor bir durumdur. Burnun tamirinde kullanılacak kıkırdak yamalar, burun içerisinde düz olarak bulunamazsa kulak ve kaburgadan kıkırdak alma ihtiyacı doğabilir.

Burun sırtındaki kemer (dorsal hump)

Burun sırtındaki kemerin cerrahi olarak çıkartılıp yeniden bir burun sırtı oluşturulması yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Burun sırtının korunduğu dorsum koruyucu cerrahiler de sınırlı vakalarda uygulanabilmektedir. Bizim toplumumuzun burun yapısı genellikle burun sırtını (dorsum) koruyucu cerrahilere uygundur. Bu cerrahi burnun doğallığını koruyarak pürüzsüz bir yüzey sağlar, görsel olarak ve dokunmakla doğal bir burun izlenimi verir.

Ameliyat sonrası bakım

Burun estetiği ameliyatı öncesinde doktorunuzla iletişim önemlidir. Ameliyat öncesinde fotoğraflarınız çekilecek ve bilgisayarda operasyon planlanacaktır. Bu fotoğraflarda ameliyat sonrası burunun muhtemel görüntüsü ile ilgili öngörünüz oluşacaktır.

Ameliyata hazırlık aşamasında size yiyecek ve içecek, sigara içimi, bazı ilaçlardan kaçınmanız konusunda bazı önerilerde bulunulacaktır. Bu önerileri dikkate almanız burun operasyonu sırasında ve sonrasında iyileşmenizi olumlu yönde etkileyecektir.

Burun estetiği operasyonu ayaktan (günü birlik) veya bir gece yatışlı olarak tam teşekküllü hastanelerde yapılır. Ameliyattan sonra ortalama 3 gün burunda kalacak tampon uygulanır. Farklı materyallerden yapılan burun tamponlarının hava kanallı olanları da mevcuttur. Bizim tercihimiz silikon ve hava kanallı burun tamponlarıdır.

Operasyondan sonraki ilk yirmi dört saat içinde yüzünüzde şişlik, burnunuzda ve başınızda ağırlık hissedebilirsiniz. Gözlerinizin çevresindeki morluk ve şişlik ilk 1-2 gün içinde artabilir. Soğuk uygulaması hem şişliğin daha az olmasına katkı sağlayacak hem de ağrınızı azaltacaktır. Genellikle göz çevresindeki şişlikler bir haftada morluklar ikinci haftanın sonunda kaybolur. Burunda ise, sizin ve doktorunuz dışında kimsenin dikkatini çekmeyecek miktarda şişlik altı aya kadar uzayabilir. Burun estetiği operasyonu takiben ilk birkaç gün içinde az miktarda kanama ve birkaç hafta burun tıkanıklığı olabilir.